Secundair Onderwijs - OV4
OPLEIDINGSVORM 4
We richten ons op leerlingen met een (neuro-)motorische beperking die nood hebben aan een multidisciplinaire omkadering. De vakinhouden die we aanbieden zijn net dezelfde als in het gewoon onderwijs. Onze studierichtingen zijn diplomagericht.
Wat maakt ons onderwijs anders dan in het gewoon onderwijs?
We zijn buitengewoon in de ondersteuning die we jou bieden om zoveel mogelijk te leren. Samen met jou gaan we op zoek naar wat jij nodig hebt om te leren. We maken jouw talenten zichtbaar en versterken jou. We gaan na welke struikelblokken jij ervaart en leren je er op een positieve manier naar kijken. Als je kan omgaan met wat voor jou moeilijk is en je talenten kan inzetten, sta je sterk voor de toekomst.
Welke ondersteuning bieden wij aan?
Enkele voorbeelden: extra aandacht van een logopedist in de taalles, samen zoeken met de ergotherapeut naar de juiste hulpmiddelen binnen een praktijkles, samen zoeken naar je fysieke mogelijkheden met de kinesist binnen een LO-les, …
We zoeken samen uit wat jou vooruit helpt.
Extra instructietijd? Digitale hulpmiddelen? Stappenplannen? …
Binnen OV4 bieden we twee studierichtingen aan met een Arbeidsmarktgerichte finaliteit (A, vroeger BSO). Deze richtingen bereiden voor op tewerkstelling in het normale economische circuit.
We bieden ook één studierichting aan met de dubbele finaliteit: arbeidsmarktgerichte en doorstroomfinaliteit (D&A, vroeger TSO). Deze bereidt je voor op verder studeren of tewerkstelling.
We starten vanuit een brede en oriënterende eerste graad waar je kennismaakt met de verschillende domeinen. Na de eerste graad kan je terecht in alle studiedomeinen in de tweede graad binnen of buiten onze school.
- Je verkent je mogelijkheden en je grenzen in de breedte en de diepte.
- Je probeert uit en ontdekt je voorkeuren en interesses.
- Je bouwt aan goede studiegewoonten en ontwikkelt je planningsvaardigheden.
- Je wordt dagelijks uitgedaagd om digitaal vaardig te worden.
- Je ontdekt onder begeleiding welke werkwijze bij jou past, welk hulpmiddel je een duwtje in de rug kan geven, in welke leeromgeving jij het beste aardt.
Vanaf de tweede graad kies je gericht voor een studierichting passend bij je interesses, talenten en mogelijkheden. Binnen het gekozen domein doe je beroepskennis en vaardigheden op.
- Je verfijnt je studievaardigheden.
- Je groeit in zelfstandigheid. Je omgeving laat je steeds meer uitproberen.
- Je leert jezelf steeds beter kennen en oefent je sociale vaardigheden.
- Je digitale vaardigheden worden sterker.
- Je denkt mee na over werkwijzen, hulpmiddelen die je leerproces bevorderen en past deze steeds zelfstandiger toe.
In de derde graad word je intensief voorbereid op verder studeren of op tewerkstelling. Via bezoeken, werkplekleren en stages maak je kennis met de arbeidsmarkt.
- Je kan steeds meer verantwoordelijkheid aan. Jij zit aan het stuur van je leerproces.
- Je volwassen leven lonkt.
- Je plantrekvaardigheden worden groter.
- Je weet wie je bent, wat je kan en niet kan. Je kan en durft dit op een positieve en realistische manier verwoorden. Je bent fier op je sterktes en voelt je niet kleiner door je zwakke punten.
- Je werkt aan je toekomstplan. Waar wil ik binnenkort studeren of werken?